Tingimused tänavatoitlustajatele sätestavad Vanamõisa käsitöölaada Tänavatoidu Tänaval
(edaspidi Tänaval) toitlustamise vastavalt sündmuse korraldajate (edaspidi Korraldajate)
poolt kehtestatud tingimustele.
1. Üldtingimused
1.1. Vanamõisa käsitöölaada Tänavatoidu Tänav on avatud Harjumaal, Saue vallas,
Vanamõisa vabaõhukeskuses 16. augustil 2025.
1.2. Tänavale pääsevad toitlustust pakkuma isikud ja ettevõtted, kes pakuvad Street
Food`i ehk tänavatoitu, mis on kohapeal söömiseks kokku pandud/tehtud ja on
mõeldud koheseks söömiseks. Toitu peab olema õuetingimustes lihtne süüa. Toit ei
tohi olla ebatervislik, maitsetu ja ebakvaliteetselt tehtud kiirtoit.
1.3. Korraldajad hindavad kõigi Tänaval kaubelda soovijate sobivust. Korraldajatel on
õigus mitte lubada Tänavale toitlustajaid, kelle pakutu ei ühti Korraldajate meelest
tänavatoidu omadustega.
1.4. Tänaval võib müüa ainult Eesti väiketootjate poolt toodetud käsitööõlut või muud
käsitsi valmistatud lahjat alkoholi või veini. Välismaiste tootjate poolt toodetud
alkoholi müük on keelatud.
1.5. Klaaspakenditesse pakitud kauba müük (alkohoolsed tooted) on lubatud ainult
eelneva Korraldajatelt saadud kooskõlastuse alusel. Kooskõlastus peab olema
kirjalikus, taasesitamist võimaldavas vormis.
1.6. Tänaval on keelatud müüa karastusjooke nagu Coca-Cola, Sprite, Fanta, Nestea,
Limonaad, erinevad kõrremahlad ja muud sarnased joogid. Toitlustajatel soovitame
valmistada ise maitsevett ja põnevaid mahlajooke.
1.7. Kaupleja paigutab oma müügiplatsile ligipääsetavasse kohta külastajatele mõeldud
väikese prügikasti.
1.8. Toitlustajad vastutavad õigusaktides sätestatud nõuete täitmise eest.
1.9. Toitlustajatel palume arvestada vajalike Veterinaar- ja Toiduameti nõuetega ning
teha teavitus.
1.10. Toitlustaja on kohustatud olema viisakas ja lugupidava suhtumisega nii Tänava
külastajate kui ka kaastoitlustajate suhtes.
1.11. Toitlustaja rõivastus võiks soovitavalt olla rahvuslikes motiivides (näiteks
rahvariided või muul moel rahvuslike elementidega korrektne rõivastus).
1.12. Toitlustuspinna ühikuks on 1 moodul laiusega 3 meetrit ja sügavusega 5 meetrit.
1.13. Kõik registreerunud Toitlustajad saavad kolm käepaela 15. augustil või 16. augustil
2025. Rikkumata käepaela ettenäitamisel on Toitlustajal võimalik liikuda parkla ja
laada-ala vahel ning pääseda peoplatsile.
1.14. Korraldajate kontaktid toitlustamisega seotud küsimustes on:
E-post: laat@kodukyla.ee
Lisainfo telefonil: +372 5345 8450 (infotelefon töötab tööpäeviti alates 1.
aprillist 2025 ajavahemikus kl 9.00 – 17.00).
2. Kauplemispinna broneerimine
2.1. Pääs Laadale kauplema toimub kauplemispinna broneerimise kaudu ajavahemikus 1.
aprill – 10. august 2025 veebiaadressil www.vanamõisalaadad.ee.
2.2. Korraldajad vaatavad laekunud broneerimistaotlused läbi 7 päeva jooksul pärast
nende laekumist. Juhul kui ankeedis esineb puudusi ja/või ebatäpsusi, siis saadetakse
sellekohane märgukiri koos küsimuste või juhistega ankeedis esitatud (e-posti) aadressile.
2.3. Korraldaja võib keelduda Kaupleja poolt täidetud broneeringu aktsepteerimisest, kui
kaup ei vasta Üldtingimustes sätestatud nõuetele.
2.4. Kauplemispinna broneering jõustub, kui Korraldaja on Kaupleja e-posti aadressile
saatnud broneeringu kinnituse ja registreerimisnumbri ja arve.
2. 5.Arve tasumisega kinnitab Kaupleja osalemise Laadal.
2.6. Kui Kaupleja ei tasu 14 päeva jooksul arvet, siis tema broneering kauplemispinnale
tühistatakse automaatselt.
2.7. Tühistatud broneeringut saab ennistada, kui esitada Korraldajatele sellekohane
põhjendatud taotlus. Korraldajad võivad jätta esitatud taotluse rahuldamata.
2.8. Korraldajatel on õigus, kuid mitte kohustus lubada Laadale kauplema isikuid, kel
puudub jõustunud eelregistreering.
2.9. Korraldajatel on õigus ühepoolselt muuta registreerimistasu suurust ja
tasumistingimusi (v.a jõustunud registreeringute osas).
2.10. Kui kauplemistegevus eeldab elektrienergia tarbimist, siis tuleb sellest Korraldajaid
broneeringul teavitada (läbi broneeringuvormi). Korraldajatele tuleb teada anda, mis ja
millise võimsusega (kWh) seadmeid Kaupleja kasutab. Lisaks peab Kauplejal olema
kaasas vähemalt 100-meetri pikkune pikendusjuhe.
2.11. Elektrienergia kasutamine on võimalik eelneva kokkuleppe alusel ning lisatasu eest
2.12. Igal elektritarbijal peab olema endal kaasas maksimaalset 10 A (amprine) kaitse.
2.13. Kohapeal kontrollitakse esitatud ühikuid.
3. Toitlustuskoha ülesseadmine
3.1. Kõik jõustunud registreeringuga Toitlustajad pääsevad toitlustamisalale
registreerimisnumbri ettenäitamisel.
3.2. Toitlustajad pääsevad Tänavale alates 15. augustist 2025 kell 16.00.
3.3. Toitlustamiseks vajaliku inventari saab üles seada alljärgnevatel aegadel:
15. august 2025 ajavahemikus kl 16.00 – 21.00;
16. august 2025 ajavahemikus kl 06.00 – 08.00.
3.4. Toitlustajad paigutatakse Tänavale saabumise järjekorras. Pinda ei ole võimalik
eelnevalt broneerida.
3.5. Toitlustamiseks vajalik inventar (müügiletid, lauad, toolid jne) on vaja toitlustajal ise
kaasa võtta. Korraldajad ei varusta Toitlustajaid inventariga.
3.6. Toitlustamiseks vajalik inventar peab olema üles seatud hiljemalt 16. augustil 2025
kl 08.30-ks.
3.7. Korraldajad ei võta vastutust valveta jäetud inventari ja kauba eest.
3.8. Toitlustuskohale on lubatud üles seada ainult need seadmed ja vahendid, millest on
registreerimisel teada antud. Korraldajatel on õigus kohustada Toitlustajat
kõrvaldama Tänavalt kõik seadmed ja/või vahendid, mis ei vasta registreerimisel
teada antud tingimustele.
3.9. Pärast toitlustuseks vajaliku kauba ja/või inventari mahalaadimist on toitlustaja
kohustatud transpordivahendi(d) kõrvaldama Tänavalt ja parkima
transpordivahendi(d) selleks ettenähtud kohta.
3.10. Korraldajatel on õigus kontrollida ja viia läbi mõõdistusi toitlustamisel kasutatavate
elektri- ja/või muude seadmete osas. Kui kontrollimise tulemusel selgub, et
mõõdistatav seade ei vasta algselt kokkulepitule või Toitlustaja pole kasutatavast
seadmest Korraldajaid eelnevalt teavitanud, on Toitlustaja kohustatud seadme
koheselt Tänavalt kõrvaldama.
3.11. Korraldajad ei võta vastutust kahjude või mis tahes muude nõuete osas, mis on
tekkinud Toitlustaja poolse kokkuleppe rikkumise tõttu.
4. Toitlustamine
4.1. Registreerimisnumber tuleb Toitlustajal asetada nähtavale kohale.
4.2. Aktiivne toitlustusaeg on 16. augustil 2025 kl 09.30 – 17.00.
4.3. Juhul kui Toitlustaja soovib Tänavalt lahkuda enneaegselt, siis tuleb see
Korraldajatega kooskõlastada.
4.4. Tänaval toitlustamise käigus on Toitlustajal keelatud tarvitada joovastavaid või
narkootilise mõjuga aineid.
4.5. Korraldajatel on õigus keelata toitlustamine ja kohustada Tänavalt lahkuma
Toitlustaja, kes on ilmselgete joobe või narkootilise aine pruukimise tunnustega
(lõhn, käitumine jne).
4.6. Toitlustaja on kohustatud hoidma oma toitlustusala ja selle ümbruse puhtana.
5. Toitlustuskoha mahavõtmine
5.1. Toitlustuskoht tuleb demonteerida ja teisaldada hiljemalt 17. augustil 2025 kl 10.00-
ks.
5.2. Pärast Toitlustuskoha demonteerimist tuleb toitlustusala koristada. Tekkinud prügi ja
jäätmed peab Toitlustajal ise kaasa võtma.
6. Muud tingimused
6.1. Kõikidest pretensioonidest tuleb Korraldajaid teavitada koheselt. Hilisemaid
pretensioone ei rahuldata.
6.2. Toitlustajal on õigus tasutud registreerimistasu tagasi saada, kui ta teavitab
Korraldajaid oma registreeringu tühistamisest hiljemalt 01. juulil 2025.
Vastavasisuline teavitus tuleb saata Korraldajate e-posti aadressile laat@kodukyla.ee.
Broneering loetakse tähtaegselt tühistatuks, kui selle kohta tuleb Korraldajatelt
vastavasisuline teatis.
LISA KAUPLEMISTINGIMUSTELE
Mistahes kauba müümisel vastutab kauba müüja ja/või müügikoha valdaja Eesti Vabariigi
õigusaktides sätestatud nõuete täitmise eest. Osaledes Vanamõisa käsitöölaadal kaupleja või
toitlustajana nõustute Korraldaja poolt esitatud tingimustega, kinnitate oma müüdava kauba
vastavust kehtivatele õigusaktidele sh olete kooskõlastanud oma tegevused vastavate
ametkondadega kui see on nõutud ning nõustute Korraldaja poolt kohapeal antavate suuliste
suunistega.
1. TOIDU JA JOOGI SERVEERIMINE
Pakendiseaduse §5 lõike 8 järgi on avalikel üritustel lubatud kasutada toidu ja joogi
serveerimiseks üksnes korduskasutatavaid anumaid ja söögiriistu.
Toidu ja joogi serveerimiseks tohib kasutada üksnes korduvkasutatavaid nõusid.
Plastik, puit või biolagunev jms ei ole lubatud.
1.1 keelatud on:
pakkuda toitu vahtpolüstüreenist valmistatud pakendist (sh karbid, joogitopsid jms);
pakkuda toitu ühekordselt kasutatavatest nõudest, ka biolagunevatest või
komposteeruvatest
nõudest, puidust ühekordsetest laevukestest või taldrikutelt jms;
kasutada ühekordseid plasti sisaldavaid söögiriistu (kahvleid, nuge, lusikaid,
söögipulki),
taldrikuid, kõrsi, joogisegamispulki, õhupallide varsi;
kasutada osaliselt plasti sisaldavaid tooteid (nt papptaldrikuid, mis on kaetud
plastkihiga);
kasutada õhupalle.
1.2. lubatud on kasutada salvrätte, paberist burgeritaskuid, jäätisepulki, puitvardaid
kartulispiraalide, suhkruvati jaoks.
Oluline on tähele panna, et korduskasutatavad peavad olema anumad. Anumateks
loetakse näiteks taldrikuid, kausse, topse, karpe. Anumateks ei loeta salvrätte, paberist
burgeritaskuid, jäätisepulki. Seega kui serveerida avalikul üritusel burgerit, siis
pabertasku või salvrätt burgeri ümber on vältimatu ja lubatud, kuid kui on soov
asetada burger taldrikule, siis taldrik peab olema korduskasutatav. Sama lugu on
näiteks kartulispiraalidega, kus puidust varras (mis ei ole korduskasutatav) on
kartulispiraalide lahutamatu osa ja lubatud, kuid puidust laevukesel või mõnel muul
ühekordsel taldrikul seda kartulispiraali serveerida ei tohi.
1. JÄÄTMED
2.1 Jäätmed tuleb kauplejal ja toitlustajal koguda liigiti:
eraldi tuleb koguda pakend (kui seda tekib), biojäätmed (kui seda tekib), panditaara
(kui seda tekib) ja segaolme (kui seda tekib).
kõik tekkinud ja liigiti kogutud jäätmed tuleb kauplejal endal ära viia vastavalt
kogutud jäätmete iseloomule.
Kõik kauplejad nõustuvad kauplema asudes järgima kauplemistingimustes kehtestatud
nõudeid, mh on korraldajal õigus nõuda kauplejalt, kes kauplemistingimuste nõudeid rikub,
leppetrahvi summas 100 eurot, lõpetada temaga koostööleping ja nõuda teenuse osutamise
ehk kauplemise lõpetamist.